SASHIMI – RARYTASOWE DANIE KUCHNI JAPOŃSKIEJ

Co to jest sashimi?

Miłośnicy kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni z pewnością doskonale znają tę potrawę. Obok popularnego sushi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań tamtego rejonu. Sashimi to nie tylko wykwintna potrawa, ale także sposób serwowania surowego mięsa – najczęściej ryb, owoców morza, ale też wołowiny, albo basashi, czyli koniny. Podczas prezentowania potrawy niezwykle ważny jest sposób jej podania. Finezyjnie ułożone kawałki mięsa na talerzu smakosza będą cieszyć nie tylko wyrafinowanie podniebienie, ale także zachwycą swoim niebanalnym wyglądem. Sztuką przygotowania sashimi jest właściwy sposób krojenia surowego mięsa, odpowiednie doprawienie go i ułożenie na talerzu w fantazyjnych kompozycjach.

Sashimi – z czym podawać?

Sashimi może występować zarówno jako wykwintna przystawka, jak i pożywne danie główne. Najważniejszy jest atrakcyjny sposób podania potrawy. Jak do większości dań kuchni japońskiej – podstawowym dodatkiem profesjonalnie przyrządzonego sashimi jest sos sojowy oraz ostry japoński chrzan wasabi i marynowany imbir. Zadaniem sosu sojowego jest podkreślanie niepowtarzalnego smaku sashimi, a wasabi oraz imbir oczyszczają kubki smakowe.