URAMAKI – PRZEPYSZNE DANIE Z RYŻU, PRAWDZIWĄ UCZTA DLA PODNIEBIENIA

Uramaki – czyli wszystko na odwrót

Uramaki to jedne z najczęściej wybieranych rodzajów dań kuchni japońskiej. Swoich miłośników zachwycają nie tylko niezwykłym smakiem, ale i oryginalnością przygotowania. Ura w języku japońskim oznacza odwrócenie. Tak właśnie, nietypowo, przyrządzana jest ta potrawa. Inaczej niż w innych typach sushi – w uramakach, ryż znajduje się na zewnątrz. Zazwyczaj zewnętrzne wodorosty nori, wraz z wyselekcjonowanymi, najlepszymi dodatkami są wewnątrz dania. Mistrzowie kuchni, przygotowując pyszne uramaki układane są w odwróconej kolejności – najpierw warstwa specjalnie przygotowanego ryżu, potem oryginalne algi, a na samym końcu ulubione dodatki – kawałki ryby, grzyby i różne rodzaje warzyw. Wierzch potrawy, zazwyczaj posypywany jest sezamem.