PYSZNE NIGIRI – PODSTAWOWE DANIE KUCHNI JAPOŃSKIEJ

Rodzaje uwielbianego przez wszystkich sushi

To niezwykle znane i podziwiane przez wielu danie, kojarzone jest często z surową rybą. Jest to bowiem jeden ze składników sushi. Warto jednak wiedzieć, że nazwa „sushi” oznacza „zakwaszony ryż”. To on właśnie jest podstawą dobrze przygotowanej potrawy.

Z doprawionego octem, kleistego ryżu formuje się kształtne rolki i podaje z wybranymi składnikami. Może być to ryba- także surowa – ale równie częstymi dodatkami są owoce morza, grzyby, czy warzywa. Istnieje wiele odmian tego niebanalnego dania.

Do najczęściej wybieranych należą: futomaki, uramaki, hosomaki oraz najbardziej podstawowa i uwielbiana przez wielu – nigiri.

Nigiri – klasyka kuchni japońskiej

Sushi to nie tylko rodzaj potrawy, ale także sposób przygotowywania i serwowania doskonałych dań z ryb, owoców morza, oraz grzybów i warzyw na specjalnie przyrządzonym ryżu. Nigiri oznacza ugniatanie. Ten rodzaj sushi jest więc ugniatany i formowany na kształt podłużnego wałeczka ze specjalnie przygotowanego, kleistego ryżu zaprawionego octem, a na jego wierzchu układa się najlepsze dodatki.

Koniecznym uzupełnieniem tej niezwykłej przekąski jest sos sojowy, oryginalny chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Dopełniają one całości dania oraz zaostrzają kubki smakowe, co sprawia, że nigiri jest potrawą wyjątkową.